NARRATIVES DIGITALS AL KOSMOPOLIS 2015

NARRATIVES DIGITALS AL KOSMOPOLIS 2015

Enguany he tingut l’oportunitat de col·laborar com a assessor de continguts del festival Kosmopolis del CCCB i de les activitats del BookCamp, sota la coordinació de Maria Farràs. Com que la programació que podeu consultar en la web és tant extensa he pensat que podia ajuntar aquí aquelles activitats que s’inscriuen dintre de la línia de narratives digitals. Algunes són aproximacions a la digitalització del món editorial actual però altres es situen més als marges, i penso que representen molt bé algunes de les noves possibles maneres de construir narracions a partir de nous formats digitals. Molts d’aquests productes són propis de la convergència digital que viu el món editorial, però també en algun cas representen noves finestres de públics i formats. Estem parlant de les apps enriquides, elsgamebooks o de com les narracions periodístiques o webdocs expandeixen “Els límits del llibre“, el suport narratiu per excel·lència.

 

  • Conferència de Nathan HullInnovació i narratives digitals per a escriptors i editors”.
  • Taller d’Anna GiraltEines per a construir narratives digitals en línia. Durant els últims anys, i gràcies a les noves especificitats del codi de programació web, la xarxa ha tornat a ser el centre d’atenció en la creació de narratives digitals, amb la qual cosa ha recuperat l’interès que va rebre amb l’hipertext literari (Cybertext) dels anys noranta. Aquest gir ha fet sorgir nous productes (webdocs, narratives periodístiques, videoclips interactius) i eines per desenvolupar narratives natives per a la web, que han generat l’interès del públic a escala internacional, així com la implicació de moltes cadenes i productores audiovisuals. En aquest taller s’ofereix una introducció a aquest nou ecosistema narratiu i es mostren algunes eines disponibles per desenvolupar aquest tipus de projectes.
  • Debat Apps i literatura. Amb Efrén García (Play Creatividad), Emma Llensa (Ubicuo Studio) i Marga M. Garriga (Sanoen). Modera: Carles Sora (UPF). A partir de l’experiència de responsables d’estudis i editorials locals que dissenyen i publiquen appboks, llibres que integren contingut multimèdia, indaguem sobre les possibilitats que ofereix l’edició digital amb llibres enriquits i ampliats. Partint d’alguns casos d’èxit en diferents gèneres literaris, plantegem els reptes que suposa la creació d’aquests productes, la recepció per part del públic i les seves possibilitats de mercat.
  • Conferència de Javier CelayaEl llibre: del paper al píxel. Un estat de la qüestió“.
  • Taller de Ferran Adell sobre Llibres enriquits. Els llibres han trobat en les tauletes tàctils un bon aliat per experimentar noves fórmules de mercat i nous productes que van més enllà del llibre electrònic i l’e-book. L’edició digital de llibres enriquits és ja una realitat de distribució per amagazines i obres literàries, amb un potencial de gairebé 900 milions d’usuaris de tauletes al món. Els appbooks són llibres que integren continguts multimèdia i aprofiten les possibilitats d’interacció de les tauletes, i en els mercats en línia podem trobar contes infantils i d’adults, llibres de poesia, adaptacions d’obres o del cinema. Aquest taller ofereix una panoràmica dels estudis i les produccions locals més destacades, mostra les eines més adequades per poder desenvolupar aquest tipus de projectes i presenta les pautes bàsiques per a l’edició i autopublicació d’aquests productes.
  • Debat sobre Narratives en línia en mitjans de comunicació. Amb Ricard Marfà (Ara Interactius), César Vallejo (Lab RTVE), Ferran Clavell (TV3 – Mitjans digitals). Modera: Carles Sora (UPF). Tal com s’esdevé en l’entorn editorial i literari, les possibilitats narratives dels nous formats audiovisuals de la web són una tendència en la majoria de mitjans de comunicació internacionals com el New York Times, la BBC, ARTE, NFB oThe Guardian, i això dóna com a resultat projectes com l’interactiu Snow Fall del NYT, reconegut amb el Premi Pulitzer 2013 a la millor crònica. L’escriptura del periodisme, les narratives documentals i les sèries de ficció s’estan reformulant a partir de les actuals possibilitats tecnològiques de la web. En major o menor mesura, els mitjans espanyols també s’estan afegint a aquesta transformació des de diferents perspectives o interessos. Aquest debat gira al voltant de les possibilitats de la narració digital en línia i de les estratègies que els diferents mitjans convidats estant seguint en la seva adaptació al mitjà.

I per últim, tot i que quedaria fora d’aquest mini-programa de narracions digitals, em crida molt l’atenció la xerrada de Jose Valenzuela sobre “Per què ens agrada que ens expliquin històries?“.

Ja veieu, l’oferta és gran. Espero que ens hi trobem!